Vad jag inte vill höra som ofrivilligt barnlös

Innan vi berättade att vi inte kunde få barn kom frågan “När ska ni ha barn?” titt som tätt. En fråga som man inte gärna vill få när man kämpar som mest. En fråga vi skrivit ett inlägg om tidigare. Denna fråga slipper vi nu eftersom de flesta känner till vår situation.  

Det finns dock fortfarande kommentarer som dyker upp som jag upplever mindre härliga att höra när man befinner sig mitt i denna karusell. Jag tror inte vi är ensamma om att få liknande kommentarer och tror att fler som befinner sig i detta kan känna igen sig. Jag förstår att detta sägs med all välmening, med mycket kärlek och för att bringa hopp. Men ofta kan det leda till motsatsen och det kan lätt uppfattas fel. Vissa av kommentarerna kan uppfattas som att det skulle vara vårt fel att vi inte är gravida, att vi inte skulle gjort allt vi kunnat. Vissa kommentarer kan till och med antyda att den som säger det skulle veta bättre än våra läkare som arbetat med detta i många år.  

Det är inte alltid jag känner mig mottaglig för tips och råd. Väldigt sällan faktiskt. Och den dagen jag är det skulle jag förmodligen fråga efter det själv. Om du verkligen vill dela med dig av något skulle du kunna fråga innan om personen vill ha ett råd.  

Här kommer min lista på åtta kommentarer jag gärna slipper: 

 • Ni är så unga, ni har lång tid kvar att bli gravida. 

Att vara ung och ha statistiken på sin sida hjälper inte när det ändå inte fungerar. Det gör inte det mindre ledsamt att det inte går. Tvärt om. För varje år minskar den procentuella chansen att bli gravid (även om den inte minskar speciellt drastiskt i vår ålder) och om det inte funkar nu varför ska det gå när vi blir ännu äldre? Så nej, en kommentar som denna ger i alla fall inte mig hopp.  

 • Slappna av. Om ni bara slappnar av händer det. Tänk inte på det. 

Mitt i detta med läkarbesök flera gånger i veckan och sprutor som ska tas specifika tidpunkter är det inte så lätt att bara låta bli att tänka på det. Detta kanske har fungerat för någon. Men inte för att de slappnade av eller lät bli att tänka på det utan för att spermien befruktade ägget. Hur vi än vrider och vänder på detta är det trots allt vetenskap och biologi bakom ett barn. Det här med att slappna av är också intressant för jag tror de flesta kan hålla med om att de var ganska avslappnade kring det hela när de började försöka bli gravida. Det var bara spännande och kul,  inte stressande. Men fortfarande inget barn. Så var det barnlösheten eller stressen som kom först? Vi gör vårt bästa för att inte slukas upp av detta och jobbar på att inte bli uppstressade men kommentarer som denna hjälper inte till.  

 • Boka IVF så blir ni gravida.  

Om det hade varit så enkelt hade inga IVFer behövt genomföras. 

 • Njut av att bara vara ni. Ni kan sova ut, gå ut och äta och ta en drink eller ligga på soffan en dag.  

Vi älskar att spendera tid med varandra och gör det mer än gärna. Men vi bestämde oss för att försöka skaffa barn just för att vi vill ha barn. Vi vill inte bara vara vi. Vi känner oss nöjda med att uppleva världen ur en vuxens perspektiv, vi har haft våra sovmorgnar och vi vill inget hellre ha än det som andra föräldrar har. 

 • Vi fick också försöka ett tag innan vi blev gravida. Det tog tre månader för oss. Det är bara att fortsätta försöka.  

Jag vet att kommentarer inte är menad som ett hån men den kan faktiskt uppfattas så. Det har gått 29 månader sedan vi slutade med p-piller. Vi har genomfört behandlingar i 19 månader. Så klart vi kommer fortsätta försöka, men det är inte bara att fortsätta försöka. Att jämföra det vi går igenom med tre försök kan kännas som en förminskning av vårt problem.  

 • Jag känner en vän…  

Det verkar finnas ett stort behov av att berätta om alla de känner som blev gravida innan IVF, under IVF eller på något annat sätt. Och oftast var det när ”de som minst tänkte på det” som de blev gravida. Jag förstår såklart att det sägs med välmening och för att ge hopp om att det går. Men det var de och vi är vi. Varje människa är unik och bara för att det fungerat för någon behöver det inte betyda att det fungerar för en annan.  

 • Vems fel är det?  

Vad spelar det för roll egentligen? Vi har bestämt oss för att leva tillsammans och vill bli föräldrar tillsammans. Det är därför vårt problem, eftersom det är vi som inte kan få barn.  

 • Det kommer gå bra, det löser sig.  

Det hoppas vi såklart och något annat vågar vi inte tänka på men det vet vi inte säkert. Jag tror man vill försöka trösta med dessa orden men det ända jag kan känna är att det vet vi inte. Ingen kan lova att det kommer gå och då behöver man inte säga det heller.  

Så klart kommer det väldigt fina och värmande kommentarer också och oftast behöver man inte konstla till det för mycket. Det räcker att finnas där och lyssna. Man behöver inte ha svar eller lösningar på allt. Det räcker att säga att man finns där och att man håller tummarna för oss.  

Har ni fått några kommentarer ni skulle klara er bättre utan?  

7+

2 kommentarer

  • S&Ä

   Det är väl inte upp till gynekologen att berätta för en när man är nöjd..? 🙁 Gynekologer, om några, borde väl vara lite införstådda med vad det kan innebära att längta efter ett till barn.

   0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *