Nya planer… Igen

De senaste dagarna, sedan mensen var ett faktum, har varit lite upp och ner (mest ner kanske). Vi hoppas ju så otroligt mycket varje gång vilket gör att fallet blir ganska högt. Och detta fallet kan ha varit det högsta. Innan vi blev gravida var vi ganska “vana” vid att få ett negativt resultat och vi hade nog skärmat av oss från vad ett negativt resultat faktiskt betydde. Mest för att skydda oss från känslan av det där fallet. Nu efter att vi en gång fått ett positivt resultat och faktiskt har fått uppleva lyckan i att lyckas och att vara gravida känns det som vi är så mycket mer medvetna om vad det faktiskt är vi går miste om varje gång det inte tar sig. Därav att detta var den absolut jobbigaste gången att få det negativa resultatet.  

I föregående inlägg skrev vi om att vi tagit kontakt med en IVF-klinik och att vi även bokat in ett besök hos dem. Detta besök har vi faktiskt bokat av. Det är inte lätt att veta hur vi ska tänka kring detta med IVF och vi tror vi tagit rätt beslut med att avboka, men är ändå inte helt säkra på vad vi egentligen skulle vilja göra. Det var dock väldigt skönt att ha, och veta att vi hade ett nästa steg inplanerat.  

Man kan ju fråga sig varför vi avbokat det inledande mötet trots att vi inte vet om det känns rätt eller fel. Besöket avbokades efter ett samtal med vår läkare som absolut tror att vi kommer bli gravida utan IVF. Det är här det svåra kommer in. Vi kan tro och vi kan hoppas men ingen kan veta eller lova att vi kommer bli gravida igen snart. Hade vi bara vetat att det skulle krävas 2, 5 eller 8 försök och x antal månader till hade det varit betydligt enklare att stå ut med väntan och längtan. Det vi är oroliga för är att det ska ta ytterligare två år att bli gravida “på egen hand” igen och att vi i så fall skulle ångra att vi inte påbörjade en IVF nu. Även om vi såklart vet att det inte är säkert att vi skulle bli gravida genom IVF heller. Men det känns som att några av de steg som kan påverka en graviditet skulle kunna uteslutas genom IVF.  


IVF står för In vitro-fertilisering, som betyder ungefär befruktning i laboratorium. Det är det samma som om ni har hört om provrörsbefruktning. Det är en behandling där ägget plockas ut ur kvinnan och befruktas utanför kroppen. Det befruktade ägget, som dåmera kallas embryo, sätts tillbaka i livmodern och där fäster det förhoppningsvis och fortsätter sitta fast och utvecklas till ett barn. 

Själva IVF-behandlingen består av många olika moment och kan göras på två olika sätt. Antingen kallar man det ett långt protokoll, och då tar behandlingen ca 2 månader, eller så kallar man det ett kort protokoll, och då tar behandlingen ca 1 månad. Hur man går genom IVF-behandlingen bestäms av läkare efter ens förutsättningar. 

Vill du läsa mer om IVF och de olika momenten i en behandling kan du hitta mycket mer information på 1177.se, eller på Skåne Läns Landsting. 

Genom landstinget kan par som är ofrivilligt barnlösa få tre stycken IVF-försök finansierade. Det finns dock vissa kriterier som behöver vara uppfyllda för att behandlingen ska finansieras av landstinget. Bland annat ska man ha försökt få barn under ett års tid och man får inte har några gemensamma barn sedan innan. Under sommaren 2019, när vi hade genomfört en hel del hormonstimulerade behandlingar i försök att bli gravida, skickade vår läkare en remiss till Reproduktionsmottagningen i Malmö (RMC). (Som är den mottagning i Skåne som genomför landstingsfinansierade IVF.) Vi fick som svar att vi behövde göra några fler tester för att kunna utesluta några anledningar till att det inte blivit någon graviditet, bland annat kontrastundersökning av passage i äggledare. I november skulle de sista svaren från dessa undersökningar skickas in men då vi blev gravida skickades dem så klart inte in.  

Nu efter missfallet när vi behöver påbörja behandling igen är det dock inte så lätt att vi bara kan ta vid där vi var i november och skicka in remissen. Eftersom det nu räknas som att vi kunde bli gravida “på egen hand” behöver vi åter testa och misslyckas ett år till för att bli berättigade landstingsfinansierad IVF. Så i november 2020 kan vår läkare tidigast skicka in en remiss till RMC och vi kan då ställa oss i kön. Det som vi är oroliga för, och som var en liten bidragande faktor till att vi kontaktade en privat IVF-klinik, är att denna kö som vi kan ställa oss i först i november är väldigt lång. Vår läkare meddelade dock att kön inte är så lång just nu (tidigare har det varit upp emot ett års väntan). Nu håller vi bara tummarna att kötiden inte kommer påverkas nämnvärt till november om vi skulle behöva IVF. Dock är inte heller IVF-behandlingar utan att vara påverkade av Covid-19. Många kliniker har pausat sina IVF-behandlingar för att kunna avlasta vården. Det i sin tur skulle kunna göra köerna ännu längre när det väl öppnas upp för möjligheten till IVF igen.  

Eftersom vår läkare tror till nästan 100% att vi kommer kunna bli gravida igen utan IVF och att detta mest troligt kommer ske innan november, kan vi ju inte tro mindre på det. Vi har därför bestämt att vi ska ge det till november med hormonstimulerande behandlingar och så får vi ta det från där om vi inte skulle bli gravida innan dess.  

13+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *